31 October 2009

Tanda-Tanda Aku Semakin Kurus

Wahhh...tajuk saje je nk kasi korang berak cair kan??? hahahaha...lantak... nk baca, baca...xnk, sudah...ala, bukan la nk bangga, sbb aku pon bukan la suke sgt kurus..sbb aku dlu dh merasa camne jadi kurus yg cam xcukup makn tue..ok xde la camtu sgt kan, smpi nmpk tulang belulang sume tue...tp kategori kurus la..ye la, aku dh la tinggi (eh, tinggi ke??)..xde la tggi cam model tu, tp kategori tggi gak la...dah la tinggi, pastu kurus...xke kalo aku berdiri kat sebelah tiang elektrik, org lalu lalang pon xperasan ade org kt sebelah tiang tue...dulu time2 skola, aku ni kurus sgt2...kire cam dh putus asa gile ar time tu..ibarat cam ko kene tiup angin, gerenti rebah menyembah bumi la...makan byk pon xgemuk2...tp selera aku masya Allah, cam bapak jin...macam2 la ubat aku try makan, weight gain pon aku sapu (tp aku cilok abg aku pny la)..tp xmenjadi gak..jeles tgk org pakai baju terletak je kat badan...sampai la SPM, badan aku still mcam tu gak...agak2 ade org fuhhh kat ko, mst kepala kt bawah, kaki kat atas (jatuh tergolek la tu)...sedih x cite aku tu??? xsedih lagi?? huhuhuhu...

pastu dapat tawaran blaja, badan aku ok sket la...still kurus lg, tp xde la kurus cam zaman2 skola tue...lepas je balaja, keje jap kt tmpt praktikal lama...badan time ni dh berkembang dengan majunye...serius gemuk gile aku...pipi kembung, pinggang dh terkeluar dr landasan, suar sume dh ketat..kwn2 sume terkejut tgk aku..aku apatah lagi...tetibe cam rasa.. ala, gemuk sgt la plk..hahaha...tu la manusia, xpenah nk puas n bersyukur ngan ape yg ade...bile dh kene tegur gedempol camtu, br berazam tuk kurus...azam je la, tp makan tatap 3 kali sehari...makan nasi ok..dan tu la hasil nye..hasil yg sgt 'membanggakan'...masa kt tmpt keje ni la, aku jarang turun makan t/hari..pastu puase lak kan...lg la xtrun...lame2 dh terbiase xmkan t/hari...balik keje je br makan...bkn sbb nk diet ke ape, tp sebab mls nk trun n xde selera..tu la sbb nye badan semakin hari semakin susut.. eh, blom cite lg ke pasal tanda2 aku dh kurus??? pjg lak mukadimah die..ok la, nk cite la nie...ni la tanda2 aku semakin kurus :-

1) Kurang selera makan

ye, sejak beberapa bulan yg lepas, aku jarang trun makan..lg plk makanan kt kedai kt ngan tmpt keje aku ni xbest...sume stok mamak2 pny...bkn la xleh makan kt kedai mamak...tp kalo tiap hari lame2 ko pon leh muntah ijo gak..kedai melayu ade la gak, tp xsedap plk...so ade rs kemalasan di situ...jd aku mengambil keputusan muktamad, sy kunci lirik itu...eh tetibe...aku amik keputusan, malas nk trun...t/hari mkn ringan2 je, cam buah ke, roti ke..camtu jer...balik br aku mentekedarah..so sehari sekali je la aku mkn nasi...disamping dpt menguruskan bdn dengan cepat, cara ini juga dpt membantu korg menyimpan duit dlm tabung ayam dirumah anda...ye la, dh kalo balik keje makan, mst la makan kat umah kan...kat rumah tu sape yg masak?? mst la mak korg kan?? kalo makan kat umah, korg ade kene byr ke?? hehehe...tips ni hanya tuk korg yg tggl ngan mak korg la ye mcm aku...tp aku sarankn bg yg xkental mental tu, baik xyah la ikut tips aku nie...korg mkn je la..kang pengsan, naye je aku...n kalo nk ikut gak, latih diri tu xmkn t/hari selame beberapa bulan...br leh berjaya cam aku...kahhhhh...

2) Baju Longgar

nie lg 1, kesan dr pelangsingan aku...hahahah...geli ke wei??? bile aku pakai baju tu kan, sume nmpk besar...cam aku pakai baju pinjam la..bukan baju sendiri...aku pakai baju kebaya la paling ketara...sume baju yg aku pakai nmpk longgar...dh xfit la kt bdn...bile pakai baju kebaya tu mst slalu ckp "eee...gemuk nye aku dulu...skrg baju ni dh longgar gile...". kire ko masuk 2 org kt dlm tu pon mst muat la... smpi camtu skali la...jam yg aku pakai pon sm...kalo dulu memang terletk je la kt tgn tu...eh mmg la terletak kt tgn, dh pakai pon kt tgn kan...xkn terletak kt kaki lak..mksd aku, die stay je kat ctu, xde la bergerak2...coz aku kalo pakai jam suke kasi die btl2 ngam ngan tgn...la nie, jam tu siap leh pusing2 ko... ni sbnrnye nk cite yg tgn aku dh kurus la...hahhaha...cincin aku lak, mmg slalu lari2...puas aku kejar, die degil gak cam tuan die...berpusing2 kejap atas kejap bwh...haih...

3) Segala2 nye mengecut

hehe..bile dh kurus, sume brg2 'berharga' pon ikut mengecut gak... jatuh sudah saham aku...segala2 nye menjadi tepos.. pasni nk gemuk balik la...yg paling ketara, kalo korg perasan tulang kt bwh leher tu...ape erk nm nye...bile dh kurus nie, kuar la bonggol unta tu...ketara ok...tsk tsk...

jd kesimpulan nye, kurus tu xlawa...bg aku la...aku lg suke bdn sedang2, berisi2 sket...kire sesuai ngan ketinggian kite..ala, xkire la camne pon, yg pntg Allah dh bg kesihatan dan bdn yg sihat...jd bersyukur je la ngan ape yg ade kan...



2 comments:

d33la said...

bukti kan lah weh...nk tgk gambar ko dh kurus nih...waduhh...windu bangat same kamu lor aniey!!!!

cik EPAL said...

waaa..dah kurusss..bagus ;)

Post a Comment

korang nak tulis ape tu???